Saarnen lehdet ja kukat (Erät 29, 30, 31 ja 32, 33, 34 )

Päätin alkaa esittelemään vain mielenkiintoisimpia  (ainakin itselle) värjäyksiä. Tällä kertaa vuorossa saarni värjäykset. Asumme vanhan tilan pihapiirissä olevassa mökissä ja koko tilan alue on täynnä saarnia. Joten tätä ehkä hieman epätyypillistä materiaalia on saatavissa värjäykseen.

173

Pihaamme reunustaa muutama saarni joiden alimmat oksat olivat kasvaneet todella pitkiksi ja kasvoivat aika matalalla. Pihaamme on muutenkin melko varjoinen, joten päätimme poistaa eniten pihan ”ilmatilaa” täyttävän oksan. Tämä tapahtui kesäkuun alkupäivinä ja saarnen lehdet olivat vielä kasvavia vaikkakin melko isoja. Yhdestä isosta oksasta lehtiä tuli puutarhasaksilla pilkottuna 12 litran ämpärillinen, painoa lehdillä oli tuoreena noin 1900 g.  Maltoin liottaa lehtiä 2 vuorokautta. Keitin lehtiä yhteensä 3 tuntia. Kaikki lehti ei mahtunut, joten kierrätin osaa lehdistä liemessä. Lankoina laitoin SaloAngoralta tilattuja villoja; valkoista villaa 81 g, harmaata 56 g ja beigeä 56 g. Näistä tuossa yläkuvassa näkyy vasemma laidassa tuo beige värjäämättömänä. Puretteena käytin alunaa 20 g ja viinikiveä 10 g. Puretin siis värjäyksen yhteydessä. Lopuksi vielä 20 minuutin rauta puretus.

170

Oikealla kuvassa harmaa, keskellä beige ja vasemmalla valkoinen villa. Väreistä tuli mielestäni todellaa kauniit harmahtavan tai ehkä hieman rusehtavan vihreät.

Lehtien lisäksi keräsin saarnenoksasta jo kuivueet kukinnot. Tuoreina kukissa on keltaista ja ihan vähän punaista. Kuivuttuaan kukintotertut olivat tumman ruskeita ja sormissa hajoavia. Kukintoja keräsin oksan lisäksi pitkin pihaa, kun niitä aina alkukesästä varisee. Harmillisen paljon niitä jäi puuhun, kun ei viitsinyt kiipeillä 🙂 Kaiken kaikkiaan kukintoja kertyi noin 50 g ja ne siis oli jo kerätessä aivan kuivia. Annoin kukintojen liota 3 vuorokautta ja liotus vesi olikin aivan kahvin ruskeaa lopuksi.

156

Koska materiaalia oli niin vähän lähdin varovasti liikkeelle. Keitettyäni lientä puruineen noin tunnin siivilöin sen ja jäähdytin. Lisäsin liemeen vain 27 g luonnonvalkoista nallea. puretteeksai aluna ja viinikivi. Vajaa tunnin keitto ja jäähdytys. Liemessä oli edelleen väriä joten keitin I jälkivärin. Saman verran lankaa ja vähän lisättyä puretetta. Tämänkin jälkeen liemessä näytti väriä olevan joten yksi satsi lisää tulille.

152

Lopputuloksena kolme todella kaunista vaalean ruskeaa. Kuten arvata saattaa keskimmäinen on ekasta erästä ja vaalein kolmannesta. Vähän on jo kerättynä lisää kukintoja, mutta täytyy odotella ensivuoteen ja olla kärppänä keräämässä kun alkavat varisemaan.

Advertisement

3 ajatusta artikkelista “Saarnen lehdet ja kukat (Erät 29, 30, 31 ja 32, 33, 34 )

 1. kauniit sävyt langoissasi, saarnella en ole koskaan itse värjännytkään
  edellisen postauksesi sukkaplokit oivat, sukkien kuviomallit kauniisti esille!

  Tykkää

  • Itsellä hyvä onni asuinpaikan suhteen, että saarnia on tosiaan tarjolla runsaasti. Tarkotus oli kokeilla kesälehdilläkin värjäämistä, mutta varjäyslangat on just nyt vähissä. Ehkä ensi kesänä.

   Tykkää

 2. Paluuviite: Todays relevant | Kurjenmarja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s