Vähän jo mainostin aiemmin kiinanruusulla värjäys kokeilua. SIlloin pistin pienen määrän kiinanruusun terälehtiä lasipurkkiin ja vettä päälle, sekaan laitoin pienet pätkät valkoista ja harmaata lankaa. Langat oli purettamattomia, eikä niihin kummoista väriä tarttunutkaan, vaikka liemi oli mitä hehkuvin violetinpunainen.
Uudella innolla siis yrittämään keittäen. Ensin tietysti täytyi kaivaa tietoa netistä. Suomenkielistä ei löytynyt joten joutui turvautumaan englanninkielisiin lähteisiin. Vinkkejä värjäykseen otin siis:
How to make dye from hibiscus. EHow sivusto, jossa näyttää olevan kaikkea pientä ja isompaakin askaretta, DIY juttuja ja reseptejä jne… ”Whether you need to fix, build, create or learn, eHow gives you practical solutions to problems life throws at you. We empower you to efficiently solve each new challenge and make your life better and easier.”
How to dye fabric with natural dyes. Militza Mauryn sivusto Little Green Dot, jossa erilaisia ”vihreitä” vinkkejä niin kauneudenhoitoon, ruokaan, käsitöihin jne…
How to make natural dyes. ”We at All Natural Dyeing try to bring together all the information you will ever need about buying, finding, growing and using your own natural dye products.”
Ja lisäksi oli joku ihan kunnon tutkimus aiheesta, mutta sitä en nyt löydä… Eikun hei täällähän se onkin. Eli tässä esitys liittyen tutkimukseen. Varsinaisesta tutkimuksesta en lukenut kuin abstraktin.
Perkasin kiinanruusun terälehdet niin, että likoamaan tuli vain terälehtiä, ei kukkaperiä. 10 g todella kuivaa kiinanruusun terälehteä likosi neljä tuntia. Olen antanut itseni ymmärtää, että punaiset sävyt eivät kestä kuumennusta kiehumispisteeseen tai edes normaaliin langan värjäys 80 asteeseen. Tämän vuoksi lämmitin terälehtilientä noin 65 asteen tuntumaan ja pidin siinä 1/2 tuntia.
Liemen jäähdyttyä keitokseen lisättiin 27 g nallea (010). 40 asteiseen veteen lisäsin ensin alunan (lanka pois lisäyksen ajaksi). Lanka takaisin ja se muuttui heti roosan värisestä harmahtavaksi. Päätin lisätä vielä viinikiveä ja lankahan muuttui liemeen päästyään taas roosan sävyiseksi. Lämmittelin ja ”keittelin” lankaa yhteensä 2 tuntia. Pyrkimys oli pitää lämpä alle 70 asteen ja melkein siinä taisin onistuakkin. Langan annoin kuivaa ennen huuhtelua.
Ensimmäisestä varsinaisesta kiinanruusukokeilusta siis sävyksi vanha roosa.
Heitin terälehdet takaisin jäähtyneen väriliemen sekaan ja annoin liota muutaman päivän lisää. Tästä liemestä keittelin etikalla ja viinikivellä terästetyn liemen johon laitoin 27 g nallea (010). Tääs lämpötila matalalla, nyt noin 60 astetta kolmen tunnin ajan. Tästäkin keitoksesta lopputuloksena roosaan vivahtava ruskea, hieman edellistä tummempi.
Tästä innostuneena kokeilin uudelleen. Likoon 40 g kuivia terälehtiä. Liotus tällä kertaa pari vuorokautta. Liotuksen jälkeen varovaiset lämmittelyt noin 50-60 astetta ja pari tuntia. Lankana edelleen nalle (010), sitä 65 g siivlöityyn keitokseen. Puretteeksi aluna ja viinikivi ja lämpö alle 60 astetta. Lopputulos kaunis ruskea.
Ja kuten edellisen kuvan ja tämän sävyeroista nähdään mahdotonta on tämä kuvaus touhu. Mutta tässä sävyt ehkä lähempänä oikeaa. Ensimmäinen siis 10 g kiinanruusu liemestä 4 tunnin liotuksella ja keitolla. Toinen edellisen jälkiliemestä, liotettu lisää pari vuorokautta. Kolmas 40 g kiinanruusuliemestä.
Onneksi terälehtiä löytyy vielä lisää 🙂 Seuraavaksi aion kokeilla kylmävärjäystä, kunhan vain saisi esipuretukset aikaiseksi. Ja täytyy tässä vielä kehua kuinka hieno siippa mulla on kun oli laittanut upean kiinanruusun kukkaset talteen. Ihan sillä ajatuksella, että jos näistä joskus jotain. Ja tämä siis jo ennen meidän kohtaamista. ❤
Loppuun tervehdys eräältä pihamme asukeista.
Oi miten ihanat sävyt.
TykkääTykkää