Koiranputki ja rentukka. Erät 3, 4, 5 ja 6

Värjäilyt jatkuu, muu tuotanto on ollut vähäistä. Yksi virkkaustyö on postaamatta vielä, kun unohdin sen kuvata. Siitä postaus tulossa kuunvaihteen tienoilla, kun pääsen kohteen kuvaamaan. Lankaa tuli ostettua tuossa muutama viikko sitten, mutta ihan hyvästä syystä (niin kuin aina). Korian tehtaanmyymälästä lähti mukaan pussillinen 2 laatuista harmaata seiskaveikkaa värjäyksiä varten. Vielä pitäisi venyttää penniä ja tilata villalankaa ainakin valkoisena. Kohta on kaikki valkoiset värjätty.

Mutta asiaan. Värjäysrintamalla on tosiaan keitelty padallinen jos toinenkin. Lepänkäpyjen jälkeen päädyin kokeilemaan kitkemisen ja värjäämisen yhdistämistä.  Kotipihalta löytyi mukavasti kasvussa olevaa koiranputkea. Nätti kukka, mutta niittyalueelle on kylvetty kaikenlaista ja koiranputki (muiden ohessa) on niin peittävä, että pieni harvennus oli tarpeen.

101

Keräsin siis noin 500 g tuoretta koiranputkea. Laiton putket keittymään ja annoin kiehua tunnin verran. Jossain välissä lisäsinkin vielä putkea, kun kattilaan lisää mahtui. Pikaisen jäähdytyksen jälkeen kattilaan joutui 20 g valkoista (010) nallea, 20 g vaalean harmaata 7 veikkaa, 45 g Riihivillan valoista 100% villaa ja 19 g TukuWoolin 100% valkoista villaa. Puretteeksi lisäsin, keitoksen ollessa 40 asteista, alunaa ja viinikiveä. Hidas lämmitys ja tunti 80 – 90 asteessa. Langat jätin liemeen jäähtymään seuraavaan päivään. Taisin huuhdella langat suoraan liemestä otan jälkeen.

102

Värjäys ei ollut ihan toivotusti onnistunut. Odotin kirkkaampia keltaisia, ehkä jopa neonkeltaiseen viittaavia värejä. Kuvassa etualalla TukuWool ja taaempana Nalle. Nalleen tuli hieman tummempi, mutta likaisempi sävu kuin 100% villaan. Vähän kuva valehtelee. Oikeat värit ovat selvemmin keltaisia. Harmaa 7 veikka ja Riihivilla joutuivat jatkovärjäykseen.

Olin edellisenä päivänä kerännyt putkien lisäksi rentukkaa noin 360 g. Nämä lisäsin koiranputken jälkiliemen joukkoon kiehumaan. Väriä tuntui irtoavan melko mukavasti liemeen. Rentukasta oletuksena oli syvempi, hieman messinkinen keltainen. Pataan päätyi siis harmaa 7 veikka joka oli jo koiranputkella värjätty. Lisäksi likoon joutui koiranputkivärjättäy Riihivilla. Tähän isompaan vyyhtiin tein muutaman tiukan solmun. AJatuksena tietysti pätkävärjäys.

103

104

Lämpötilan tarkkailua…  Taas siis hidas lämmitys. Hieman lisäsin sekä alunaa että viinikiveä. Tunti yli 80 asteessa. Väriä ei vaan näy…. lisäsin vielä vanhan ison (ratapölkystä?) naulan rauta puretteeksi noin 15 minuutin ajaksi. Samalla nosti solmitusta vyyhdistä osan pois kattilasta. Ei juuri väriä vieläkään.

207

Tässä roikkuvat parin epäonnistuneemman värjäyspäivän tuotokset. ENsimmäinen vyyhti on TukuWoolia valkoisena ja värjäämättömänä. Seuraavana TukuWool – koiranputki, Nalle – koiranputki, 7 veikka – koiranputki + koiranputki jälkiväri boost rentukka, Riihivilla – koiranputki + koiranputki jälkiväri boost rentukka solmuvärjäys hässäkkä.

Luonnossa värit on ihan jees, mut ei sitä mitä odotin… Seuraavaksi värjäyksessä oli lisää putkia. Siitä lisää seuraavalla kerralla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s