Ensimmäiset värjäyskokeilut. Lepänkävyt. Erät 1 ja 2

Kirpparilöytöinä muutama kattila. noin 5l ja 7,5l värjäystouhujen aloitukseen. Rikkinäinen puuhaarukka, kaasugrillin keittolevy, tuulisuoja foliosta, lämpömittari… Kyllähän näillä jo kokeilee 🙂

058-1

Pihalta kerätyt tervalepänkävyt päätyivät siis 3 vuorokauden liotukseen. Käpyvä oli noin 800 g, vähän taisin lisätä (noin 200 g) likoamaan päivää myöhemmin. Liotuksen jälkeen liemi oli jo kauniin tumman punaruskeaa. Kattila liedelle ja keitto käyntiin. Käpyjä keitetty ensin tunti. Välissä kauppareissu ja sitten vielä kahden tunnin keitto. Jäähdytettiin puron avustuksella melko nopeasti.

065 145

Keitos siivilöitiin ja noin 30 asteiseen veteen lisättiin langat.

149

Lankana 50 g 100% suomalaista lampaan villaa, TukuWool, josta kuvia aiemmassa postauksessa. Liemen lämpötilaa nostettiin hiljalleen. Noin 40 asteessa lanka nostettiin ylös ja liemeen lisättiin noin 5 g alunaa ja alle 5 g viinikiveä. Aluna siis toimii tässä puretteena. Koska lankaa en ollut esipurettanut suoritin puretuksen värjäyksen yhteydessä. Alunalle hyvä määrä on yleensä 10% värjättävän langan painosta. Viinikivelle taas 5%. Viinikivi voimista punaisia sävyjä ja sen pitäisi kirkastaa muitakin värejä.

Alunan lisäyksen jälkeen siis langat takaisin ja lämpötilaa nostettiin hiljalleen hieman yli 80 asteeseen. (yhteensä tunnin aikana). Tässä lämpötilassa (80-90) oli sitten tarkoitus pysytellä tunti, mutta kiehahtihan se kerran. Tunnin jälkeen levy pois päältä ja koko roska jätettiin jäähtymään yön yli.

Seuraavana aamuna lanka huuhdottiin 4 kertaa. Toiseen huuhteluliemeen loraus etikkaa (kun unohdin ekasta) ja viimeiseen villanhoitoainetta. Kuivaus vaakatasossa.

161

Ja siitä tuli väriä! Kaunis sinapinkeltaiseen vivahtava vaalean ruskea. Kuvassa lanka on vielä kostea. Tästä innostuneena seuraava vyyhti samaa lankaa samaan liemeen ja homma uusiksi. Jälkivärjäykseen lisäsin sekä alunaa että viinikiveä aiempaa vähemmän. Oletus on, että sitä hieman oli veteen jäänyt. Lankaa taas 50g. Nyt homma ei kiehahtanut ja etikankin muistin lisätä jo ekaan huuhteluun 🙂

326

Ja väriä on siinäkin. Tässä kuvassa roikkumassa kumpainenkin vyyhti kuivana. Taaempi tummempi ekasta värjäyksestä ja etummainen ensimmäisestä jälkiväristä. Lopun liemen kaadoin jäljelläolevien (liottamattomien) lepänkäpyjen sekaan lisäten hieman vettä. Siellä saavat liota nyt muutaman viikon. Jos sais vielä tummempaa ruskeata seuraavalla kertaa.

Nytkin jo pata tuolla porisee. Koiranputkivärjäys meni eilen reisille ja nyt jatkojalostetaan rentukalla… katsotaan kuin värjärin käy 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s